Maartje over eigenaarschap en de kracht van zelfstandig werken

“Ik wilde meer regie over mijn werk en de vrijheid om mijn eigen opdrachten te kiezen. Bij Moneypenny kan ik mijn expertise inzetten, zonder vast te zitten aan een 9-tot-5-structuur.”

Met een brede achtergrond in communicatie, IT en marketing heeft Maartje Arts een carrièrepad bewandeld vol dynamiek en afwisseling. Van applicatieontwikkeling bij Nestlé tot branded content bij De Persgroep – ze heeft altijd gezocht naar een rol waarin ze zowel technisch als strategisch kan bijdragen. Bij Moneypenny vond ze precies wat ze zocht: een combinatie van zelfstandigheid, flexibiliteit en de kans om haar expertise optimaal in te zetten.

In dit interview vertelt Maartje hoe ze haar IT-kennis gebruikt als VA, hoe ze werk en privé in balans houdt en waarom eigenaarschap en autonomie voor haar essentieel zijn.

Door Lisette Immink
Op 19 maart 2025
VA interviews
moneypenny-interview-va-maartje

Kun je eerst iets over je achtergrond vertellen?

Ik heb een brede achtergrond en koos voor de opleiding Communicatie omdat ik nog niet wist welke richting ik op wilde. Via verschillende banen ontdekte ik steeds beter waar mijn interesses lagen en zo rolde ik in de ICT-wereld.

Bij Nestlé werkte ik aan een internationale applicatie-implementatie, waarbij ik workflows testte en trainingen gaf. Later beheerde ik bij De Persgroep IT-platformen gericht op developers en IT’ers. Daarnaast ondersteunde ik adverteerders uit sectoren zoals consumentenelektronica, retail, gaming, overheid, automotive en onderwijsinstellingen.

Bij Randstad werkte ik voornamelijk als editor voor printuitingen. Vervolgens was ik bij Publicis werkzaam als digital projectmanager, waar ik verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van landingspagina’s, applicaties en platformen voor een internationaal automerk en de overheid.

Na een project voor een medische app zocht ik een nieuwe uitdaging. Bij Moneypenny vond ik precies wat ik zocht: meer eigenaarschap en de vrijheid om mijn vaardigheden op mijn eigen manier in te zetten.

Waarom koos je voor Moneypenny?

“Ik wilde meer regie over mijn werk en de vrijheid om zelf mijn agenda te bepalen. De standaard 9-tot-5-structuur en vaste afdelingsmeetings pasten niet meer bij mij.”

Ik solliciteerde bij verschillende bureaus en ICT-bedrijven, maar diep van binnen wist ik dat ik meer eigenaarschap over mijn werk wilde. Toen ik Moneypenny tegenkwam, sprak het me direct aan. Tijdens het sollicitatieproces kon ik veel van mijn vaardigheden invullen: van IT tot social media en marketing. Dat voelde meteen als een match!

Ook mijn gezin speelde een rol. Dankzij Moneypenny hoef ik mijn kinderen niet vijf dagen per week naar de opvang te brengen. Ik sta elke dag om twee uur op het schoolplein en dat is me heel wat waard.

Ik volgde mijn hart en heb er geen minuut spijt van gehad.

Wat voor opdrachten doe je?

Bij een organisatie in Amsterdam beheer ik de IT voor gesubsidieerde projecten en optimaliseer ik werkprocessen. Voor een non-profit organisatie ondersteun ik een marketingfunctie en werk ik samen met grote retailers en merken. Hiervoor beheer ik campagnes en lever content aan designers voor verschillende uitingen, zoals online folders. Voor een opleidingsinstituut in de tech-industrie werk ik als assistent van de eigenaresse en help ik met agendabeheer, social media en online evenementen. Mijn nieuwste opdracht is bij een softwarebedrijf, waar ik onder andere helpdeskondersteuning bied voor hun nieuwsbriefapplicaties.

De afwisseling tussen IT en ondersteunende taken maakt mijn werk als VA zo interessant. Ik kan mijn technische kennis inzetten en tegelijkertijd meedenken op strategisch niveau.

Welke vaardigheden heb je ontwikkeld?

Sinds ik voor klanten van Moneypenny werk, heb ik niet alleen mijn vaardigheden verder ontwikkeld, maar ben ik ook bewuster geworden van hoe ik mijn expertise inzet. Met mijn achtergrond in IT merk ik dat veel mensen weinig kennis hebben van digitale systemen. Ik vind het leuk om ze hierin mee te nemen en eenvoudige oplossingen te bieden. Als ik bijvoorbeeld een SharePoint-site bouw en ze enthousiast reageren, geeft dat direct voldoening.

Daarnaast zie ik mijn rol steeds meer als een partnership. Ik pak dingen snel op, werk zelfstandig en zorg ervoor dat klanten weinig hoeven uit te leggen. Door deze ervaring focus ik nu bewust op opdrachten waarin ik klanten kan adviseren en oplossingen kan bieden die ze zelf niet zouden bedenken.

Hoe ervaar je werken op afstand?

Dat verschilt per opdrachtgever. Soms heb ik weinig contact, maar met de meeste klanten en VA’s werk ik wekelijks samen via chat of Teams.

Bij veel opdrachten werk ik samen met andere VA’s. Soms plannen we een werksessie via Teams om samen te sparren en ideeën uit te wisselen. Als je behoefte hebt aan contact, kun je dat op die manier vinden.

Thuiswerken biedt veel vrijheid, maar vraagt ook discipline. Ik probeer een vaste structuur aan te houden, maar het blijft soms lastig om echt ‘uit’ te staan. Daarom heb ik notificaties op mijn telefoon aangepast, zodat ik gefocust blijf op de klant waar ik op dat moment voor werk.

“Uiteindelijk ervaar ik het werken op afstand niet als een isolement. Er zijn genoeg manieren om contact te hebben met collega’s en opdrachtgevers. Het draait om de juiste balans vinden tussen werk en privé en bewust zoeken naar verbinding.”

Hoe ziet je werkdag eruit?

Mijn werkdag heeft een redelijk vaste structuur, maar biedt genoeg ruimte voor flexibiliteit. Mijn dag start met de kinderen naar school brengen, gevolgd door wat huishoudelijke taken voordat ik rond 9:00 achter mijn laptop kruip.

Ik werk door tot 14:00 en houd dan ruimte vrij om de kinderen op te halen. In de middag ben ik flexibeler. Soms heb ik nog een meeting of werk ik verder vanaf mijn telefoon.

Structuur helpt me om efficiënt te blijven. Ik blok tijd per klant om gefocust te werken, maar blijf flexibel genoeg om te schakelen bij spoedtaken. Het belangrijkste is om per dag de juiste prioriteiten te stellen, zodat ik mijn werk efficiënt kan indelen zonder afgeleid te raken.

Wat maakt werken als VA zo leuk?

“Het geeft me de flexibiliteit om 100% voor mijn klanten te gaan én 100% voor mijn gezin.”

De afwisseling in opdrachten zorgt ervoor dat ik gemotiveerd blijf. Ik kan niet 40 uur hetzelfde doen, dan raak ik gedemotiveerd. Als VA kan ik verschillende dingen oppakken en mijn werk aanpassen aan wat bij me past.

Ook de combinatie met mijn privéleven is ideaal. Ik hoef niet te kiezen tussen mijn kinderen en mijn carrière. Ik kan mijn werk combineren met andere verantwoordelijkheden, en hoef mijn kinderen niet vijf dagen per week naar de opvang te brengen.

Zijn er ook nadelen?

In het begin zei ik overal ‘ja’ op, maar inmiddels ben ik bewuster bezig met wat bij me past en waar mijn grenzen liggen. Vrij nemen blijft lastig. Als ik ziek ben, werk ik vaak toch door, omdat ik thuis ben. Ik moet mezelf eraan herinneren dat het oké is om echt even offline te zijn. Daarnaast is het inschatten van de workload soms een uitdaging. Ik ben geneigd om tussendoor snel mailtjes te beantwoorden, maar dat kan ervoor zorgen dat ik te veel oppak. Het vinden van een goede balans is belangrijk.

Hoe ervaar je de ondersteuning van Moneypenny?

“De ondersteuning vanuit Moneypenny is super fijn. Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn werk, maar kan altijd terugvallen op het team als er iets speelt.”

Als VA ben je vaak een tussenpersoon. Soms is het fijn als een neutrale partij feedback aan een klant kan geven. Dat maakt de samenwerking beter. Daarnaast heb ik regelmatig contact met Moneypenny, soms gewoon voor een check-in of om even te bespreken hoe het gaat. Als er echt iets is, wordt het meteen opgepakt. Wat ik waardeer, is dat je er niet alleen voor staat. Het is eigenlijk het beste van beide werelden: je werkt zelfstandig, maar hebt een vangnet als dat nodig is.

Ook de community is waardevol. De apps, boekenclub en het delen van ervaringen met andere VA’s zorgen voor verbinding. Het is fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat.

Wat zou je adviseren aan iemand die overweegt om als virtueel assistent bij Moneypenny te solliciteren?

“Weet waar je goed in bent en waar je grenzen liggen. Dat helpt bij het kiezen van de juiste opdrachten.”

Je moet zelfstandig kunnen werken en schakelen tussen verschillende taken. Vroeger gaf chaos me stress, nu geeft het me juist energie. Je moet je eigen werk kunnen organiseren, prioriteiten stellen en flexibel inspelen op wat er nodig is.

Daarnaast moet je senior genoeg zijn om klanten te managen en je grenzen aan te geven. Je bent niet enkel een uitvoerende kracht die wacht op instructies, maar een sparringspartner met kennis en ervaring. Klanten verwachten dat je meedenkt en zelfstandig beslissingen neemt. Wees niet bang om in het diepe te springen. Je leert continu nieuwe dingen en ontwikkelt jezelf elke dag. Het is belangrijk om te weten wat je nodig hebt en om hulp te vragen als dat nodig is.

Zoek jij ook een droombaan vanuit huis?

Neem alle informatie op deze site goed door. Ben je na het lezen daarvan nog steeds enthousiast? Dan ontvangen we graag je sollicitatie op een van onze VA-jobs.

Moneypenny interview met VA Sandra
12 februari 2025 VA interviews

Sandra: werk en vrijheid perfect gecombineerd

“Het werk als VA sluit perfect aan bij mijn behoefte aan vrijheid en flexibiliteit. Ik kan mijn… Lees verder
Moneypenny Virtueel Assistent Zoë
8 januari 2025 VA interviews

VA Zoë geniet van de vrijheid en flexibiliteit die Moneypenny biedt

“Bij Moneypenny wordt niet alleen gefocust op de klant, maar ook op de VA’s, dit vind ik… Lees verder
Poolmanager en virtueel assistent Marjolein Richter
12 november 2024 VA interviews

Interview met Marjolein: Poolmanager die ervaring en maatwerk samenbrengt

“Het mooiste aan mijn rol als poolmanager is dat ik mijn ervaring en kennis kan delen met andere… Lees verder

Zet jouw talent in voor Moneypenny!

Wil jij ook als Virtueel Assistent aan de slag? Kom aan boord en geef jouw work/life balance een boost!